Kategorier
Golv

Allt du behöver veta om golvslipning i Uppsala

Undrar du om ditt parkettgolv klarar ytterligare en golvslipning? Vill du veta hur man kan efterbehandla ett trägolv i en sekelskifteslägenhet i Uppsala?

Med en golvslipning kan man snabbt och relativt billigt fräscha upp en sliten parkett eller annat trägolv. Att slipa ett trägolv är dessutom mycket billigare än att lägga in ett nytt och man kan heller inte se någon skillnad på ett nyslipat golv och ett som är nylagt. Men man kan så klart inte slipa ett golv hur många gånger som helst och därför är det viktigt att man också skyddar sina trägolv med en ytbehandling.

En massiv parkett brukar gå att slipa åtta gånger medan en lamellparkett klarar tre slipningar. Vet man inte hur många gånger golvet slipats tidigare kan man kontrollera tjockleken genom att ta bort en golvlist. Är man osäker kan man kontakta en golvslipningsfirma och be dem besiktiga golvet och lämna en offert på golvslipning.

Viktigt att ytbehandla golvet efter golvslipningen

För att golvet ska hålla sig snygg och inte repas efter golvslipningen måste det ytbehandlas med exempelvis lack, olja eller vax. Ofta väljer man ytbehandling efter hur rummet används men den har även stor påverkan på golvets utseende och känsla. Vill man behålla den mjuka och rena känslan av trä ska man behandla golvet med olja. Det finns även pigmenterad olja med vilken man kan ljusa upp ett trägolv eller göra det mörkare.

Vax och lack är de ytbehandlingar som skyddar bäst mot väta och grusiga skor. Därför passar dessa bäst i köket och hallen, men fungerar såklart även i sovrum och vardagsrum. Tycker man att det är svårt att själv välja ytbehandling kan man rådfråga en firma i Uppsala som är specialiserad på golvslipning. Men tänk på att utbudet av ytbehandlingar kan variera mellan olika firmor.